sokan úgy gondolják

A gyógytornáról sokan azt gondolják, hogy az orvosok csak az idős embereknek, az öregedéssel megjelenő mozgásszervi elváltozások, panaszok, fájdalmak miatt írják elő, és csak ennek a korosztálynak szükséges igénybe venni.

A gyógytornász pedig csak sablonos, egyszerű, betanult mozdulatsorokat ismételtet a kezelések során egy tornateremben.

Ezt a tévhitet szeretnénk eloszlatni és rávilágítani arra, hogy miben és hogyan nyújthat segítséget a gyógytorna minden korosztály számára.

Nincs szó sablonos kezelésekről

Tekintve, hogy minden korosztályban más és más mozgásszervi problémák vannak jelen, az általánosítás és a sablonos kezelések nem jöhetnek szóba. Ezt szem előtt tartva vegyük sorra a főbb életszakaszokat és tekintsük át, hol lehet helye a gyógytornának az életünkben.

Sokan nem is gondolják, de egészen csecsemőkortól szükség lehet a gyógytornászok által végzett mozgásfejlesztésre. Mind a passzív mind az aktív technikák, lehetőséget nyújtanak arra, hogy már ebben a kezdeti életszakaszban is hassanak a gyermekek mozgásfejlődésére.

Majd óvodás és kisgyermek korban megjelenhetnek különböző ortopédiai betegségek vagy a mozgásfejlődés zavara, melynek terápiájának fontos eleme a mozgás és gyógytorna.

Iskolásoknál és fiatal felnőtt korban, mivel iskolapadba kényszerülünk a nap jelentős részében mozgásszervrendszerünk károsító hatásoknak van kitéve.

Amennyiben alapvetően is mozgásszegény életmódot folytatunk az ülő életmód mellett, hamar jelentkezhetnek izomfájdalmak vagy ízületi panaszok.

A kor előre haladtával szerveink, szöveteink, szervrendszereink változáson mennek keresztül.

Megváltozik a csontjaink felépítése, csökken a szöveteink rugalmassága és megváltozhat az ízületeink statikája is.

Ezekből adódóan számos probléma jelenhet meg, amely ebben az életszakaszban jellemző. Például a degeneratív mozgásszervi problémák vagy akár a csontritkulás.

számtalan esetben nyújthat segítséget a gyógytorna

Gondoljunk akár egy traumás sérülésre például csuklótörés vagy szalag szakadás vagy akár az ortopédiai műtétekre, mint például a csípő protézis beültetése.

De a reumatológiai kórképek pl. sokízületi gyulladás és a neurológia területén is pl. Parkinson kor elengedhetetlen a mozgásterápia a kezelés/ rehabilitáció során.

A gyógytorna a gyógyítást helyezi előtérbe

Sokan gondolják, hogy a gyógytorna és a kezelés alatt végrehajtott gyakorlatok unalmasak, egyhangúak és nem jelentenek kihívást. Ezt a kijelentést szeretnénk megcáfolni és magyarázatot nyújtani, arra miért alakulhat ki a páciensekben ez a gondolat.

Valóban jelentősen eltér a gyógytorna például egy aerobic órától vagy egy konditeremben végzett edzéstől, azonban ahogy a gyógytorna nevében is magában hordozza, más célokat határoz meg, mint a korábban említett edzésformák.

A gyógytorna ugyanis a gyógyítást helyezi előtérbe, vagyis az adott problémák megoldására, enyhítésére alkalmazzák.

A gyógytorna során helyre állítjuk a mozgásszervrendszerünket és késszé tesszük, hogy a mindennapi életben megfelelően funkcionáljon.

Ezért is tűnhet kezdetben egyhangúnak, hiszen a legalapvetőbb mozgásokat és mozgásmintákat dolgozzuk ki, hogy a terápia későbbi szakaszában előrébb léphessünk és komplexebb feladatokat is biztonságosan végeztethessünk a páciensekkel.

Hiszen hiába kezdünk a nehéz feladatokkal, ha nincs meg hozzá a megfelelő ízületi stabilitás, a szükséges izomerő vagy nyújthatóság, nem fogjuk elérni a kívánt célt.

Hatékony kezelési mód

Amennyiben már konkrét panasszal vagy orvos által felállított diagnózissal rendelkezik a beteg, ahogy azt már korábban is említettük a klinikai gyakorlat széles palettáján segítséget nyújthat a gyógytorna.

Lehet, hogy a tüneti kezelések (például gyógyszerek, krémek) rövid távon hamarabb hoznak eredményt, azonban amennyiben a probléma okát nem tárják fel és kezelik, újra és újra meg fog jelenni a panasz.
Hosszú távon a megfelelően megtervezett és végrehajtott mozgásterápia különböző kiegészítő kezelésekkel hatékony kezelési módja a derékfájásnak, gerincbántalmaknak, hátfájásnak, lúdtalpnak, nyaki fájdalomnak, csontritkulásnak, illetve egyéb mozgásszervi panaszoknak.

Prevenció

A gyógytorna lehet megelőző jellegű is. Sokszor hallhattuk már, hogy sokkal könnyebb az egészséget megőrizni, mint aztán visszaszerezni. A prevenciós jelleggel végzett gyógytorna is ezt szolgálja.

A gyógytornász által végzett állapotfelmérés során, olyan életmódbeli tanácsokat kaphat a beteg, amelyeket a mindennapjaiban alkalmazva nagyban hozzájárulhat egészsége megőrzéséhez.
Ilyen például a helyes ülés és helyes tartás legfontosabb szempontjainak megtanítása, de ide sorolható akár a sportolás és az edzés típus megválasztásának segítése egészséges emberek esetén is. Illetve egyénre szabott gyakorlatok tanítása, amit a páciens állapota határoz meg.

Minden gyógytornász másként tanít, ahogyan az edzők is különbözőképpen tartják az órákat.

Mindig vannak állandó gyakorlatok, szakmai protokollok, amelyet minden gyógytornásznak ismernie kell és használnia a terápia során. Azonban ezeket a kezelési elveket betartva, minden esetben személyre szabottan történnek a mozgásterápiák.

Javaslat

Ha valaki sérülés vagy fájdalom miatt nem tudja folytatni a megszokott edzéseit vagy a panasz nehézséget okoz a mindennapjaiban, annak javasoljuk a gyógytornát és annak széles eszköztárával történő helyreállítást.

Amikor pedig sikeresen befejeződött a rehabilitáció, megkezdődhet az aktívabb testmozgás és az edzés, akár a súlyzós edzések fokozatos visszaépítése is.

Egy érdekességgel szeretnénk zárni a gondolatainkat. Egy híres gerincspecialista, dr. Erbszt András kifejezetten gerincműtétek utáni regenerációs eszközként ajánlja és alkalmazza a súlyokat – azon belül is a kettlebellt!

A technika fejlődésével egyre több kutatást végeznek a különböző rehabilitációs eszközök és módszerek tesztelésére és fejlesztésére. Így a gyógytorna eszköztára is egyre szélesebb!