You are currently viewing SHINKYOKUSHIN KARATE FELNŐTT EURÓPA-BAJNOKSÁG GRÚZIA

SHINKYOKUSHIN KARATE FELNŐTT EURÓPA-BAJNOKSÁG GRÚZIA

  • Post category:karate

Grúziában, Tbiliszi városában június 26-27-én került megrendezésre a Shinkyokushin karate felnőtt Európa-bajnokság.
Hazánkból 19 válogatott versenyző utazott el és lépett küzdőtérre, hogy megmérkőzhessen Európa legrangosabb tornáján az elsőbbségért.
Hazánkat és egyesületünket ismét a Dávid fivérek képviselték. Bandi és Máté szupernehézsúlyban, Ádám pedig egy súlycsoporttal lejjebb lépett tatamira. Shihan Pápai Zoltán egyesületünk elnöke, mint bíró, és mint edző is erősítette a magyar csapatot és a fiúkat.

Az Eb második napján kerültek sorra versenyzőink.
Először Ádám mutathatta meg magát 85-95 kg-ban. Ádi 2018-ban indult utoljára hasonló tornán, akkor csúnya térdsérülést szenvedett, amelyből a felépülés hosszú útja vezette idáig, hogy újra fel tudja húzni a kesztyűt Európa mezőnyével szemben. Az akkori sérülés most is nehezítette a felkészülését, de a végére Ádám visszanyerte régi versenyzői formáját és magabiztosan állt tatamira.

Első ellenfele a legjobb 8-ba kerülésért egy lengyel versenyző volt. Az alap küzdőidőben Ádám ponterősebb és pontosabb volt a lengyel küzdőtárssal ellentétben, aki nem talált tiszta felületeket Ádám testén, és sokszor csak a levegőt rugdosta. A menet döntetlennel zárult, de már az 5 bíróból 2 Ádámnak ítélte a meccset..

A következő 2 percben Ádám folyamatosan dolgozta az ellenfél gyomrát felütésekkel és térdrúgásokkal, miközben ellenfele próbált akrobatikus elemekkel válaszolni, de mindezt pontatlanul tette.

A második küzdőidő végén már teljesen Ádám dominált, sokkal jobb volt a tartása és határozottan irányította a küzdelmet, hátrálásra késztetve ezzel lengyel versenytársát.
A gong – küzdelem végét jelző hang – után egyértelmű bírói döntéssel, 5 zászlóval (bírói szavazattal) jutott tovább a legjobb 8-ba.

Ádám második ellenfele egy bolgár fiú volt a legjobb 4 közé jutásért. Ádi szépen összehangolt test és combtámadásokkal kezdett a menet elején, amelyet sajnos hamar megszakított egy intés amelyet egy mély térdrúgásért kapott. Ezt a rúgást -mi edzők- többszöri visszanézés után is szabályosnak ítéltük meg, azt a területet találta el Ádám, ahol az öv húzódik, ez szabályos testtámadásnak számít, így nem volt ez a bírói döntés számunkra egyértelműen elfogadható.

A folytatásban is határozottabb volt Ádi, kemény támadásokat helyezett el ellenfele testén, a következő pillanatban azonban egy köríves combrúgást indított és az ez elől ellépő bolgárt pont ágyék magasságban találta el, amitől lefeküdt és nem is igazán mutatott hajlandóságot a folytatásra. A bírók figyelmeztették Ádámot majd újra elindult a küzdelem.
Ádi továbbra is uralta a tatamit, kevés területet hagyva az ellenfelének, majd csökkent az iram, kezdett fogyni a levegő és ekkor jött egy újabb szabálytalanság, egy újabb mély rúgás, amely talán el sem érte az ellenfelet mégis nagy fájdalmakat okozott vele. Ez újabb intést eredményezett, amely már leléptetést jelentett összességében. Ádám így nem folytathatta tovább a harcot a legjobb négybe kerülésért.

Testvére, Máté is fájdalmakkal, sérülésekkel edzette végig a felkészülést, amely még nagyobb körültekintést igényelt az edzői részéről. Szerencsére az Eb napjára ez már ,,csak” egyetlen területre korlátozódott, ám még ez is nagyban befolyásolta teljesítményét.

Máté egy fehérorosz ellenféllel került szembe a legjobb 4 közé jutásért a +95kg-os kategóriában.
Erős combrúgásokkal kezdett, amelyek láthatóan kellemetlenül estek versenytársának, aki állandóan a lábát kapdosta felfele a rúgások elől. Máté folyamatosan dolgozta ütésekkel a fehérorosz gyomrát és visszatérő rúgásokkal a bal első combját, majd a menet második felében valamelyest csökkent a támadások irama, a vége pedig eléggé döntetlen kimenetelűnek érződött.

Nem is meglepő módon jött is a hosszabbítás, miután a bírók többsége a döntetlent ítélte meg.
Máté magabiztosan kezdte az újabb menetet, folyamatosan ment előre és folytatta az előzőekben elkezdett munkát. A fehérorosznak nagy szüksége volt a lábmunkájára, hogy valamennyire el tudja kerülni a még nagyobb rohamot és el tudjon táncolni.
A hosszabbítás végére mindketten fáradtak voltak, de jól láthatón Máténak maradt még tartaléka, amit ki is tudott hozni magából, és szép hajrával, leválásokkal, körmozgással folyamatosan meg tudta dolgozni ellenfelét. Kérdés sem férhetett hozzá, hogy ki jut tovább a legjobb négy közé. A bírók egyértelműen Mátét hozták ki győztesként a küzdelemből.

Fivérük, Bandi útja sem volt könnyű az Eb-ig. Ő is sérüléssel küzdött a felkészülés alatt.

Ugyancsak +95 kg súlycsoportban hazai, grúz ellenféllel kezdett a legjobb 4 közé jutásért. Az első menet teljesen kiegyenlített volt, ment az adok-kapok mindkét oldalról a bírók így egyhangúan a hosszabbítás mellett döntöttek.

Kiegyenlített küzdelemmel folytatódott tovább az összecsapás, a tervnek megfelelően végig döntetlenre állt a mérkőzés és a következő hosszabbításban szerette volna Bandi végleg felülmúlni az ellenfelét.
Azonban érthetetlen módon három bíró az ötből kihozta a hazai grúz versenyzőt győztesnek, ami talán annak köszönhető, hogy az utolsó pár másodpercben látványosabban használta, mutatta a technikáit, amelyek ugyanakkor nem voltak ponterősek.
Bandi saját elmondása szerint is kb. 60 százalékot adott ki magából és a maradékot a második hosszabbításban akarta kihasználni és ezzel felőrölni a jól láthatóan 100 százalékon pörgő grúzt. Sajnos ezzel Bandi is búcsúzott a tornától.

Utoljára Máté maradt, és ezúttal egy ukrán ellenféllel találta magát szemben az elődöntőben.

Erősen kezdett mindkét fél, úgy tűnt emberükre akadtak egymásban. Mindketten erős találatokat vittek be testre és combra, Máté próbált fejre is veszélyt jelenteni térdeivel, de nem tudott vele tisztán találatot elérni.

A küzdelem második felére viszont már rányomta a bélyegét Máté sérülése az összecsapásra és nem tudta sem minőségben sem mennyiségben az ütéseit és rúgásait úgy elhelyezni, mint eddig.
Máténak ez az Eb bronzérmet jelentett, de biztosak vagyunk benne, hogy ha nem sérüléssel utazik ki az versenyre, akkor felül tudta volna múlni az ellenfelét.

Elmondható, hogy hosszú, nehéz és bizonytalan felkészülésen voltak túl a Dávid testvérek.
A korlátozások nem tették lehetővé, hogy társsal, páros küzdő jellegű edzésmunkát tudjanak végezni.
Valamint az Eb végleges időpontját is folyamatos bizonytalanság övezte, amely megnehezítette a megfelelő edzésforma időzítését.
És akkor még nem beszéltünk az egyéni gondokról, sérülésekről, amik hátráltatták a fiúkat a siker elérésében.

Bízunk benne, hogy a továbbiakban töretlenül ívelhet felelé a pályafutásuk.
Sok sikert kívánunk hozzá mind a srácoknak és mind az edzőiknek, segítőiknek.
Osu!